Skakačko koljeno u medicini poznatije kao patelarni tendinitis jedan je od najčešćih uzroka boli u području koljena. Svatko može dobiti tendinitis patelarne tetive. To je tako česta ozljeda sportaša, posebno onih koji igraju odbojku i košarku, da se zove skakačko koljeno. Među rekreativnim odbojkašima, oko 14,4 posto ima skakačko koljeno. Prevalencija je još veća za vrhunske profesionalne sportaše. Procjenjuje se da 40 do 50 posto elitnih odbojkaša ima skakačko koljeno.

Uzroci i čimbenici rizika:

Patelarni tendinitis dolazi od ponavljajućeg stresa na koljenu, najčešće zbog pretjerane upotrebe u sportu ili vježbanju. Ponavljajući stres na koljenu stvara sitne mikrotraume na tetivi koje se s vremenom upale i slabe tetivu.

Čimbenici rizika:

 • zategnuti mišići nogu
 • neujednačena snaga mišića nogu
 • neusklađena stopala, gležnjevi i noge
 • pretilost
 • cipele bez kvalitetnog uloška
 • tvrde površine za igranje
 • kronične bolesti koje slabe tetivu

Sportaši su izloženiji riziku jer trčanje, skakanje i čučanje daju veću snagu tetivi patele. Na primjer, trčanje može na koljena staviti silu do pet puta veću od vaše tjelesne težine.

Duga razdoblja intenzivnog sportskog treninga povezana su s koljenom skakača. Studija iz 2014. zabilježila je da je učestalost skokova također važan čimbenik rizika za amaterske sportaše.

Simptomi

Bol i osjetljivost u podnožju patelae obično su prvi simptomi. Također možete imati malo otekline i osjećaja žarenja u doljem dijelu koljena. Klečanje ili ustajanje iz čučnja može biti posebno bolno.

Bolovi u početku mogu biti sporadični, javljaju se tek nakon bavljenja sportom ili vježbanjem. Kako tetiva postaje sve oštećenija, bol se može postupno pogoršavati. Može ometati bilo koju sportsku aktivnost, kao i svakodnevne aktivnosti, poput penjanja stepenicama ili sjedenja u automobilu.

Dijagnosticiranje patelarne tendinopatije

 

 • Klinički pregled
 • RTG
 • MR za pregled tetive i prikaz oštećenja mekog tkiva
 • Ultrazvuk za pregled tetive i prikaz oštećenja mekog tkiva

Koje su potencijalne komplikacije?

Ako nemate medicinski tretman, patelarni tendinitis može se pogoršati. Možete ozbiljnije oštetiti tetivu, ograničavajući svakodnevno funkcioniranje.

Zaustavljanje aktivnosti može biti posebno emocionalno teško za sportaše. Možda neće htjeti prestati igrati, iako je bolno. Za profesionalne sportaše, patelarna tendinopatija može biti ugrožavajuća za karijeru, ako se ista ne liječi.

Plan liječenja

Liječenje ovisi o težini ozljede.

Konzervativne mjere za smanjenje boli, odmor nogu, istezanje i jačanje mišića nogu uglavnom su prva linija liječenja. Liječnik će obično savjetovati razdoblje kontroliranog odmora, u kojem izbjegavate aktivnosti koje opterećuju koljeno.

Lijekovi

Vaš liječnik može propisati lijekove koji se prodaju bez recepta za kratkotrajno smanjenje boli i upale.

Ako su vaši bolovi jaki, liječnik vam može dati injekciju kortikosteroida u područje oko tetive patele. Ovo je učinkovitije u smanjenju jake boli. Međutim, klinika Mayo izvještava da također može oslabiti tetivu i vjerojatno povećati vjerojatnost puknuća. Stoga je važno dobro razmisliti o ovom liječenju i povezanim rizicima.

Drugi način isporuke kortikosteroida je širenje lijeka preko koljena i korištenje niskog električnog naboja da ga progura kroz kožu. To se naziva iontoforeza.

Terapija

Cilj fizikalne terapije je smanjiti bol i upalu te istezati i ojačati mišiće nogu i bedara.

Ako su vaše bolovi jaki čak i dok odmarate noge, liječnik vam može savjetovati da neko vrijeme nosite ortozu i koristite štake kako biste izbjegli daljnje oštećenje tetive. Kada ste relativno bezbolni, možete započeti fizikalne terapijske aktivnosti.

Postupak terapije obično uključuje:

 • razdoblje zagrijavanja
 • led ili masaža za koljeno
 • vježbe istezanja
 • vježbe za jačanje

Vaš terapeut također može koristiti ultrazvuk i električnu stimulaciju kako bi vam olakšao bol u koljenu. Steznik za koljeno ili zaljepljivanje kinesiotapea na koljena može vam pomoći smanjiti bol tijekom vježbanja držeći patelu na mjestu.

Vaš će fizioterapeut za vas razviti program vježbanja koji može uključivati ​​sljedeće:

 • Izometrijske vježbe, gdje vaš zglobni kut i duljina mišića ostaju fiksni tijekom kontrakcija. Ovo ublažava bol.
 • Ekscentrične vježbe, a to su čučnjevi izvedeni na ploči za pad koja je pod kutom od 25 stupnjeva. Studija iz 2005. godine s povjerenjem otkrila je da je ova metoda jačanja dovela do poboljšanja kod sportaša s patelarnim tendinitisom koji su nastavili igrati dok su se liječili.
 • Vježbe fleksibilnosti za bedro

Alternativni tretmani

 • Relativno novo liječenje je injekcija plazme bogate trombocitima. Ovo koristi koncentraciju trombocita iz vlastite krvi za promicanje zacjeljivanja tetiva. Studija iz 2015. godine s pouzdanim izvorom otkrila je da su dvije uzastopne injekcije učinkovitije od jedne injekcije.
 • Termoterapija hipertermijom: koristi se zagrijavanjem dubokog tkiva zajedno s uređajem za hlađenje na površini kože za ublažavanje boli.
 • Ekstrakorporalna terapija udarnim valovima: Pokazalo se da smanjuje bol do dvije godine.

Kirurgija

Kada drugi tretmani nisu uspješni u ublažavanju bolova, liječnik vam može savjetovati operaciju za popravak tetive patele.

Tradicionalna operacija uključuje otvaranje koljena radi struganja patele i tetive. U novije vrijeme za ovaj se postupak koristi artroskopska kirurgija. To uključuje samo četiri mala reza na koljenu i kraće je vrijeme oporavka.

Vrijeme oporavka od operacije varira. Neki kirurški protokoli savjetuju nepokretnost gipsa nakon operacije. Druga strategija zacjeljivanja sugerira da agresivni i neposredni program vježbanja za rehabilitaciju najbolje funkcionira. Prema ovom protokolu, ljudi su se mogli vratiti aktivnostima na visokoj razini za tri mjeseca do godinu dana.